Buiten Peuters

2 tot 4 jaar

Kleinschalige buitenopvang speciaal gericht op maximaal 5 peuters van 2 tot 4 jaar. Bij de Buiten Peuters spelen en leven we vooral buiten met uitwijkmogelijkheden naar binnen indien wenselijk vanwege extreme, kou, warmte of onweer. We ervaren het buiten leven en al wat dat te bieden heeft. Aan de hand van de seizoenen en eigen inbreng van de kinderen vullen we de dagen. Er is geen door mij vooropgezet plan waaraan gewerkt gaat worden. In plaats daarvan haak ik in op wat de kinderen op dat moment aanspreekt.

Spelenderwijs de wereld ontdekken dat is wat de Buiten Peuters doen!

Schrijf je kind in!

Dagritme

We starten ’s ochtends gezamenlijk op in de achtertuin. Als iedereen er is verzamelen we in het houten huisje. (In de toekomst zou ik graag ruimte hebben voor een kleine yurt om van daaruit de Buiten Peuters te begroeten). We zingen samen liedjes om de dag te openen en beslissen in overleg wat we die dag gaan doen. We bereiden onze lunch voor en spelen in de tuin. Er is gelegenheid voor vrij spel, creativiteit, muziek, bewegen en de natuur.

We spelen in de tuin, in het park, in het bos, bij de kinderboerderij, in de buurt of bij een speeltuin. We vullen de picknickmand met fruit en voldoende drinken zodat we onderweg een fijn plekje kunnen zoeken voor onze fruitpauze. Als we terug bij de Buiten Peuters zijn, bakken we ons eigen brood voor de lunch en eten dat gezamenlijk op na het zingen van een liedje. Het Bloesemkind van die dag mag helpen met het voorbereiden van het brooddeeg en mag na het afsluiten van de dag de papa’s en mama’s ophalen.

NB. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om een kindje nog niet gelijk met 4 jaar naar de basisschool te laten gaan. Jonge kinderen zijn pas vanaf hun 5de leerplichtig in Nederland. Je kunt er dan voor kiezen om die overbruggende periode gebruik te maken van de Buiten Peuters, bijvoorbeeld de periode voor een vakantie. Je kunt tot een kind 5 jaar wordt aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Vraag dit na bij de Belastingdienst.

Download het informatieboekje (PDF)

Meer informatie over de gastouderopvang van De Boomhut? Lees dan het uigebreide informatieboekje.

Download het informatieboekje Buiten Peuters (PDF)