Buiten Peuters

2 tot 4 jaar

Kleinschalige buitenopvang speciaal gericht op maximaal 5 peuters van 2 tot 4 jaar. Bij de Buiten Peuters spelen en leven we vooral buiten met uitwijkmogelijkheden naar binnen indien wenselijk vanwege extreme kou, warmte of onweer. We ervaren het buiten leven en al wat dat te bieden heeft. Aan de hand van de seizoenen en eigen inbreng van de kinderen vullen we de dagen. Middels voordoen en nadoen komen er allerlei vaardigheden aan bod zoals zorgen voor de ruimte en de materialen door samen op te ruimen of af te wassen. Meten en wegen als we eens samen brood bakken voor de lunch of ervaren hoe iets groeit als we de appelboom van bloesem naar vrucht zien veranderen, waar we vervolgens weer samen appelmoes van maken.

Spelenderwijs de wereld ontdekken dat is wat de Buiten Peuters doen.

NB. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om een kindje nog niet gelijk met 4 jaar naar de basisschool te laten gaan. Jonge kinderen zijn pas vanaf hun 5de leerplichtig in Nederland. Je kunt er dan voor kiezen om die overbruggende periode gebruik te maken van de Buiten Peuters, bijvoorbeeld de periode voor een vakantie. Je kunt tot een kind 5 jaar wordt aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Vraag dit na bij de Belastingdienst.

Dagritme

We starten ’s ochtends gezamenlijk op in de achtertuin. Als iedereen er is zwaaien we de ouders uit en beginnen we de dag met ons welkomstlied en een namenrondje bijvoorbeeld door middel van een raadspelletje, gevolgd door een boekje voorlezen om even samen aan te komen. Op de koudere dagen startten we vanuit de in 2021 gebouwde Samihut. In overleg bekijken we wat we die dag gaan doen. De tuin bied volop mogelijkheden tot spel middels de grote speelbult met klauterboom, de modderkeuken en allerlei materialen. Er is gelegenheid voor vrij spel, creativiteit, muziek, bewegen en de natuur.

We spelen in de tuin, in het bos, in de Onlanden of bij een speeltuin. We vullen de picknickmand met fruit en voldoende drinken zodat we onderweg een fijn plekje kunnen zoeken voor onze fruitpauze. Als we terug bij de Buiten Peuters zijn, bakken we regelmatig ons eigen brood voor de lunch en eten dat gezamenlijk op na het zingen van een liedje.

Download het informatieboekje (PDF)

Meer informatie over de gastouderopvang van De Boomhut? Lees dan het uigebreide informatieboekje.