Gastouderopvang

0 tot 4 jaar

Tijdens gastouderopvang dagen worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Bij voorkeur pas vanaf 6 maanden zodat jullie jonge kindje voldoende tijd heeft gehad om te wennen aan de omgeving. Maar ook aan het drinken uit de fles en aan het rustig zelfstandig inslapen.

Bezetting

Bij Gastouderopvang de Boomhut zijn er maximaal 5 opvangkinderen per dag aanwezig, waarvan maximaal 1 kindje jonger dan 1 jaar. Vanwege het beperkt aantal opvangplaatsen gaat de voorkeur uit naar opvang bieden voor hele dagen.

Door hiervoor te kiezen kan er voldoende tijd en aandacht aan alle kinderen worden gegeven en zal het mogelijk sneller wennen doordat het meer deel uit maakt van het groepsproces. Er is ruimte om elkaar echt te zien en om samen te beleven en te ervaren. Ieder kind krijgt de ruimte om te groeien op zijn eigen wijze.

Baby’s

Baby’s bij de Boomhut

Bij Gastouderopvang de Boomhut wordt gewerkt vanuit het kind. Het kind staat centraal. Dit betekent dat opvang wordt aangeboden passend bij wat het kind nodig heeft. Een jonge baby van 6 maanden heeft andere behoeftes dan een peuter van 2,5 jaar.

Verkennen van de natuur

De jonge kinderen gaan al vroeg mee naar buiten om daar de wereld te verkennen. Het kriebelen van het gras of wroeten in het natte zand na een regenbui zijn ervaringen die ze onder andere opdoen in de veiligheid van onze achtertuin. Goede kleding, passend bij het weer van het seizoen zijn dan een pre. Daarnaast biedt de Boomhut de mogelijkheid om kinderen buiten in een slaaphuisje te laten slapen. Daarvan zijn er meerdere aanwezig in onze riante achtertuin.

Kindvolgende opvang

Een kindje dat wordt opgevangen bij de Boomhut krijgt het vertrouwen in het eigen kunnen en zal ook op die wijze benaderd worden. Het geniet een respectvolle kindvolgende verzorging en ontvangt liefde en geborgenheid. Als een kindje nog niet zelfstandig kan zitten zit het op schoot bij de gastouder voor de fles of voor een fruithap. Hier wordt de tijd voor genomen. Op die manier is er een bewust moment voor 1 op 1 contact tussen het jonge kind en de gastouder.

Peuters

Peuters bij de Boomhut

Naast het zelf op ontdekking uitgaan en ervaringen opdoen vanuit het kind zelf, van de omgeving en van mij als gastouder speelt de natuur een grote rol tijdens een dag opvang. We gaan een groot deel van de dag samen buiten (be)leven. We spelen in de zandbak, balanceren over de rand, zaaien in de moestuin, wandelen met de hond, picknicken in het gras, rennen door de plassen en gaan in de omgeving opzoek naar elk seizoen. We eten lekker buiten op ons overdekte terras of heel knus in de houten hut gemaakt van restmateriaal.

Creativiteit en eigen initiatief

De kinderen kunnen vrij gebruik maken van het creatief materiaal zoals verf, klei, kralen, kosteloos materiaal (zoals doosjes, kurken, touw etc.) dat voor handen ligt in de mobiele crea-trolley. De binnenruimte is zo ingericht dat de kinderen zelf kunnen pakken waar ze mee willen spelen. De wens is om zoveel mogelijk gebruik te maken van open-eind speelmateriaal. De buitenruimte heeft naast een natuurlijke zandbak en een moestuin ook stammetjes, stenen, takken, dennenappels en andere natuurlijke materialen om mee te spelen. Het kind beslist voor een groot deel zelf wat het wil maken of waar het mee wil spelen. Het proces van het maken is hierin leidend en niet het uiteindelijke werkje. Ik als gastouder zal er op mijn beurt zorg voor dragen dat de omgeving vernieuwend en uitdagend blijft zodat de kinderen vanuit spel telkens tot nieuwe ontdekkingen kunnen komen.

Om te zien waar de behoefte van het kind ligt vraagt dit van mij een observerende en volgende houding. Waarbij ik geborgenheid, respect voor omgeving en materiaal, vrijheid en grenzen verweef in ons onderlinge contact.

Dagritme

Wanneer? Wat doen we?
07.30 – 09.00 kinderen worden gebracht
  (tussen 07.30-08.00 eventueel tijd voor zelf meegebrachte ontbijt)
07.30 – 09.15 vrij spelen binnen (bouwen, kleien etc.)
  De allerkleinsten slapen vaak ook ‘s ochtends
09.15 – 09.30 dag openen met namen noemen, liedjes zingen,  herkenningspelletjes, Kiki de Beer wekken
09.30 – 10.30 fruit eten + thee of water, w.c.- en verschoonronde, opruimen
10.30 – 13.00 buiten spelen in de achtertuin of een rondje fietsen met de bakfiets
11.45 – 12.45 (buiten) lunch met thee, water of melk
13.00 – 15.00 slapen/ rusten
15.00 – 15.30 (gedroogd) fruit/ nootjes/ rauwkost/ soepstengel + thee of water
15.30 – 17.00 buiten spelen en gezamenlijk opruimen
17.00  – 17.30 afsluiten. Afwassen/ voorlezen/ activiteit aan tafel
Download het informatieboekje (PDF)

Meer informatie over de gastouderopvang van De Boomhut? Lees dan het uigebreide informatieboekje.

Zoek je een lief, spontaan en een creatief persoon die ieder kind als uniek ziet, zich aanpast bij de behoefte van je kind en gericht is op het buitenleven, dan ben je bij Miranda aan het goede adres. Een betere opvang in een warme en vertrouwde omgeving kan je niet krijgen! Ze heeft een speciale plek in ons hart. 

 – Jaap en Laura –

Miranda haalt een onuitputtelijke energie uit het werken met en het zien ontwikkelen van haar opvang kindjes. Ze voelt perfect aan waar de kindjes behoefte aan hebben, en past zichzelf daar volledig op aan. Regen of zonneschijn, zij weet, buiten kun je altijd leuke dingen doen. Genieten van de eerste bloesems of kijken naar de regenwormen die hun weg boven het gras hebben gevonden. En wist je dat je van alles, iets kunt maken? Miranda weet dat wel.

 – Bart-Jan (echtgenoot) –